האג"ח הממשלתיות מזנקות – איך זה משפיע על הפנסיה שלנו?

בשבועות האחרונים אנו עדים לזינוק בתשואות האג"ח הממשלתיות מצד אחד ומצד שאני אנו גם שמים לב כי השקל נחלש מול הדולר ומול היורו לצד ירידות שערים חדות. איך כל זה משפיע על החיסכון הכי גדול של כל אחד ואחת מאיתנו – הפנסיה?

לפני הכול: איך בעצם מתמחרים חוב?

כדי להיפטר מחובות הלווה צריך לשלם ריבית עבור הכסף שהוא מקבל. תמחור החוב מורכב מכל מיני פרמטרים, לרבות רמת הסיכון שאליה חשוף הלווה וחלקם הם סיכונים גנריים. אחד הסיכונים אליהם חשוף הלווה נוגע למדינה שממנה הוא פועל הבאים לידי ביטוי בסיכוני רגולציה, אקלים, משברים גיאופוליטיים וכדומה. כמובן שגם משך הזמן של ההלוואה הוא פרמטר משמעותי שמשפיע על הריבית – ככל שהלוואה ארוכה יותר, הסיכון יהיה גבוה יותר והריבית תתייקר בהתאם.

למה זה נוגע לאג"ח ממשלתיות?

אג"ח ממשלתית היא למעשה חוב חסר סיכון במדינה מסוימת. כל החוב במשק מתומחר תוך התייחס לאג"ח ממשלתיות. ההנחה היא שאין גורם במשק שהחוב שלו פחות מסוכן מחוב המדינה כי אם המדינה חלילה תקרוס, זה ישפיע על יכולת פרעון החובות של כלל הגופים והלווים הפועלים בה.  

מדינת ישראל מנפיקה אגרות חוב ממשלתיות לטווחי זמן שונים, קצרים וארוכים ויש להן דירוג גובה. כלומר, המשקיעים מאמינים ביכולותיה של ישראל לעמוד בהחזר החוב ולכן הם דורשים ריבית נמוכה יחסית תמורת ההשקעה בהן. מדובר על פניו בנכס השקעה סולידי ויציב בעיקר לטווח הקצר.

אלא שיתכנו שינויים בדרישות המשקיעים, לרבות ריבית גבוהה יותר תמורת הנפקה. עניין זה יכול לבוא לידי ביטוי בשתי דרכים:

1. השוק יתמחר את הסיכון גבוה יותר – במקרה כזה אגרות החוב נסחרות בירידה והתשואה עליהן מזנקת, וזה כבר קורה עכשיו. עם זאת, יש לציין שמי שקנה אג"ח ויחזיק אותה עד הפדיון שלה, הוא יקבל את מה שהובטח לו, אפילו אם היא נסחרת בזמן ירידות שערים. כך שלמעשה ההשפעה היא בעיקר על התנודתיות במסחר השוטף. כדאי לזכור שאג"ח ממשלתי קיים בכל חיסכון פנסיוני, ומהווה נכס עוגן סולידי, ולכן עבור כל מי שחוסך לקראת גיל פרישה, התנודתיות הזו עשויה להיות משמעותית.

2. הורדת הדירוג – המשקיעים דורשים ריבית מסוים בגין השקעתם באג"ח. ריבית זו נשענת על ציון הדירוג שמעניקות חברות הדירוג כשהן בוחנות את יכולת פירעון החובות שלה. ככל שהדירוג יותר גבוה, הריבית תהיה נמוכה יותר וגם כמובן להפך. כשדירוג האשראי יורד זה מאותת למשקיעים שגורמי הסיכון עלו ולכן הם ידרשו ריבית גבוהה יותר לצורך השקעה בחובותיה של המדינה.

תנודתיות גבוהה פוגעת בחוסכים לפנסיה שמחפשים פתרונות סולידיים

אם בעבר אג"ח מיועדות שימשו בתור החלק הסולידי של קרנות הפנסיה, והניבו תשואה מובטחת צמודה של 4.86%, היום אנחנו כבר לא שם. ביולי 2022 בוטלו האג"ח המיועדות ובמקום הנפקת האג"ח הייעודיות החדשות שהופסקה, האג"ח הממשלתיות תפסו את מקומן. כבר ב- 2022 ראינו תרומה שלילית של אפיק זה לתיק הפנסיה שלנו, והבחנו כי החוסכים שמחפשים אחר מסלול סולידי אינם מוצאים מענה לא בארץ ולא בחו"ל.

אמנם חלף לו רק רבעון אחד מתחילת 2023 אך התנודתיות באפיק הממשלתי רק מתחזקת, וזאת בעיקר בגלל סיבות לוקאליות, שאינן קשורות לכלכלה העולמית. תנודתיות זו פוגעת בחוסכים, ובדגש על אלה שרוצים מסלולים סולידיים יחסית, גם האג"ח הממשלתיות פגעו ביציבותו של תיק ההשקעות הפנסיוני.

מה אפשר לעשות?

פשוט לפנות לאחד המומחים שלנו בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח. אנו עובדים עם כל הגופים הפיננסיים המובילים בארץ ומשתמשים בטכנולוגיה מתקדמת המאפשרת השוואה מעמיקה והתאמת נכסים לכל חוסך. נשמח להציע לכם מגוון פתרונות חלופיים שיכולים לשמור על הפנסיה שלכם ולמקסם את הקצבה שתקבלו בעתיד.

תרצו לחזור לנושא מסוים?
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
מתי המעסיק מתחיל לשלם פנסיה?
מתי המעסיק מתחיל לשלם פנסיה?

מתי המעסיק מתחיל לשלם פנסיה היא אחת השאלות שמטרידה עובדים רבים. במאמר זה נסביר מה קורה לאדם שיש לו כבר חיסכון פנסיוני והוא מתחיל לעבוד במקום חדש, מה קורה לאדם שאין בידיו חיסכון כזה ועוד.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.