סעיף 190 לפקודת מס הכנסה נכנס לתוקף ב- 1.1.2012 מדובר במהפכה מוחלטת בכל מה שנוגע לפיצויים ולפנסיה, אך לרוב מדובר בנושא ההשקעות לפי סעיף זה. זהו אמנם חלק קטן מהתיקון, אך הוא משמעותי מאוד כשמדברים על השקעה, בעיקר בקרב גילאי 60 ומעלה.
מהי תוכנית השקעה לפי סעיף 190 לפקודת מס הכנסה?
מדובר בתוכנית שכל בתי ההשקעות מציעים, בשלל מסלולים. יתרונה העיקרי של תוכנית זו היא בכך שהיא כרוכה בהטבות מס מעולות, לכל מי שעומד בתנאים מסוימים. הרבה אנשים נמשכים לתוכנית זו, בזכות הטבות המיסוי החלות על הרווחים: בעוד שבדרך כלל בתוכניות ההשקעה למיניהם ממסים על 25% מהרווח הריאלי, הרי שתוכנית השקעה לפי סעיף 190 לפקודת מס הכנסה משלמים 15% רק על הרווח הנומינלי.
מה ההבדל בין רווח ריאלי לבין רווח נומינלי?
כדי להסביר מה ההבדל בי רווח ריאלי לבין רווח נומינלי נעזר בדוגמה: נניח שקניתם מוצר ב- 100 ₪ ומכרתם אותו ב- 150 ₪, הרי שהרווחתם 50 ₪. ההפרש בין מה שקניתם לבין מה שמכרתם הוא הרווח הנומינלי.
ניקח את אותה דוגמת מכירה, אלא שחיכיתם כמה שנים עד שהחלטתם למכור את המוצר. בזמן הזה היתה עלייה במדד של 20%. המשמעות היא שכעת המוצר שעליו שילמתם בעבר 100 ₪ כיום עולה 120 ₪. לכן, המשמעות היא למעשה שהרווחנו רק 30 ₪. זהו הרווח הריאלי. על רווח כזה במסגרת השקעה רגילה תשלמו 25% מס על הרווח הריאלי ואילו על השקעה בתיקון 190 תשלמו רק 15% על הרווח נומינלי.
למה השקעה לפי סעיף 190 לפקודת מס הכנסה משתלמת?
האינפלציה במדינה נמצאת כבר כמה שנים טובות באינפלציה של 0%. המדד מאוד נמוך או כמעט ולא קיים. לכן, כל מי שמפקיד בתוכנית לפי תיקון 190, נהנה באופן אוטומטי מ- 10% פחות של תשלום מס, ולכן ההפקדה במסגרת זו משתלמת מאוד.
עם זאת מתעוררת השאלה מה יקרה עוד כמה שנים, כשמדד יעלה ?אז תנו לנו להרגיע אתכם – אין שום בעיה, מאחר ומדובר בחיסכון נזיל וניתן בכל רגע נתון למשוך את הכסף.
חשוב לזכור – מתי ניתן למשוך את הכסף?
כשמבצעים הפקדה לתוכנית לפי סעיף 190 לפקודת מס הכנסה ניתן להוציא את הכספים מהקופה, רק אם מתקיימים 2 התנאים הבאים:
- הגעה לפחות לגיל 60
- אתם מקבלים לפחות 4,525 ₪ בפנסיה (הקצבה המזערית נכון לשנת 2021)
עניין זה חשוב יותר, כי לעתים אנשים חותמים על הפקדה לקופת גמל במסגרת תיקון 190, מבלי להיות מודעים לעניין שניתן למשוך את הכסף רק לאחר שמגיעים שמתחילים לקבל קצבת פנסיה ורק אם מקבלים לפחות 4,525 ₪. אם תרצו למשוך את הכסף לפני, תאלצו לשלם מס של 35%.
זהו עניין קריטי שצריך להיות מודעים אליו. ישנם מקרים חמושים שאנשים חותמים על הפקדה לתיקון 190 ואין להם בכלל פנסיה או שלא צפוי שתהיה להם את הקצבה המינימלית שהזכרנו. במקרה כזה, אם ירצו למשוך את הסכום, הרי שכל הסכום הופך להיות חייב ב- 35% מס בעת משיכה.
לכן, מי שרוצה ליהנות מההטבות של התוכנית הזו, חייב לשים לב היטב שהוא עומד בשני התנאים: גם לדעת שניתן למשוך את הכסף לאחר גיל 60 וגם שתהיה לו קצבת פנסיה מינימלית, כפי שמוגדר בתיקון.
האם יש עוד דרך למשוך כסף מתוך השקעה בתיקון 190?
התשובה היא כן. אפשר לקבל פנסיה חודשית, כלומר במקום משיכה הונית של הסכום, פשוט תוכלו להעביר את כל הכסף לקופה משלמת קצבה ולקבל קצבת פנסיה חודשית. הפנסיה עצמה תהיה פטורה לחלוטין ממס, גם על הרווחים.
עדיין מתלבטים מה לעשות?
חוששים, מתלבטים, לא בטוחים מה לעשות ומאיפה להתחיל? המומחים של פתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח עומדים לשירותכם בכל עת. השאירו פרטים בטופס ואנחנו נדאג לחזור אליכם בהקדם האפשרי.