מהי קרן פנסיה פסיבית ואילו יתרונות היא מציעה?

לאחרונה נכנסה לתוקפה הרפורמה שמחייבת את הגופים שמנהלים את קרנות הפנסיה גם מסלול השקעה פסיבי. אז למה הציבור לא מודע לכך, למה חשוב בכלל שתהיה אפשרות כזו והאם כדאי לעבור?

מהי קרן פנסיה בהשקעה פסיבית?

בשנת 2023 החליטה רשות שוק ההון הביטוח והחיסכון לחייב את כל הגופים הפיננסיים להציע לחוסכים שלהן אפשרות לחסוך באמצעות קרן פנסיה במסלול השקעה פסיבי. במסלול כזה החוסכים מגדירים היכן הרכיב המנייתי בקרן הפנסיה יושקע, ומשם זה יבוצע בצורת 'שגר ושכח'. כלומר, חברת הניהול לא תבצע שינויים על פי דעתה, אלא החיסכון יושקע בהתאם למדד הפסיבי שאחריו התיק עוקב.

נכון להיום ההפקדות למסלולים הפסיביים קטנה בהשוואה למסלולים האקטיביים. עם זאת, קיימת מגמה של מעבר להשקעה פסיבית בעולם וכעת היא מגיעה גם לישראל (עובדה שהוא הגיע גם לקרנות הפנסיה). בחודש פברואר 2023 הופקדו למסלולים הפסיביים של קרנות הפנסיה כ- 14.5% מחסכונותיהם של החוסכים – נתון לא רע בכלל בהתחשב בכך שמדובר במסלול חדש.

אז למה רוב הציבור אינו מודע לאפשרות זו?

מנהלי הכספים לא כל כך רוצים שהחוסכים יעבור למסלולים הפסיביים מהסיבה הפשוטה שהם לא מרוויחים עליהם. במקרה של השקעה במסלול פסיבי דמי הניהול מופחתים באופן דרמטי, ולכן הם מעדיפים להוריד פרופיל ולא לפרסם בראשי חוצות את העניין הזה.

אילו יתרונות יש להשקעה במסלול פסיבי בקרן פנסיה?

קיימים שני יתרונות עיקריים:

  • דמי הניהול – בהשקעה פסיבית חברת הניהול כאמור גובה פחות דמי ניהול, כי על מנת להשקיע במסלול פסיביב לא באמת צריך מנהלי תיקים, יועצי השקעות, אנליסטים וכדומה. גם לא צריך לקנות ולמכור מניות ולכן אין עלויות שצריך למממן. הניהול הוא מינימלי ולכן דמי הניהול נמוכים בחצי אחוז, מה שמייצר עבורכם חיסכון גדול יותר ותשואה גדולה יותר לאורך שנים.
  • ודאות – כשחוסכים לפנסיה למעשה הגופים הפיננסיים הם מחליטים איפה ואיך להשקיע את הכסף שלכם, ואתם לא באמת יודעים מה יחליטו ואיך הם ינהלו את הכסף. החלטות אלו משתנות מעת לעת, והשקיפות לא באמת מספקת. למרות שהמטרה של כל גוף כזה הוא להשיג עבורכם תשואה מקסימלית, לא ניתן לדעת אם היא משקיעה בחברות טובות ויציבות, מהמרת על חברות חדשות וכדומה. לעומת זאת כשמשקיעים באופן פסיבי במדד כלשהו, ניתן לדעת מה קורה לכסף בדיוק ומקבלים את העלייה/ ירידה במדד (בניכוי פערי עקיבה מינימאליים). 

האם יש גם חסרונות שכדאי להיות מודעים אליהם?

החיסרון שנזכיר הוא לא בדיוק חיסרון, תלוי איך מסתכלים עליו. בין אם אתם משקיעים בחברת ניהול שאמורה לדעת על "נפילה" בשוק ההון ולנסות "להציל אתכם", ובין אם אתם משקיעים במדד פסיבי – אף אחד לא יודע לחזות ולצפות נפילות או עליות בשווקים, והניסיון לתזמן את השוק מביא לאובדן תשואה משמעתי. זכרו שלא משנה באיזו מסלול השקעה אתם משקיעים, תמיד תוכלו לתת הוראה לקרן הפנסיה לעבור למסלול השקעה אחר, כך שהשליטה נשארת בידיים שלכם.

מה ההיגיון שעומד מאחורי הרעיון של השקעה במסלול פסיבי?

המשקיעים הגדולים ביותר, כמו וורן באפט או ג'ון בוגל, יגידו לכם שהרעיון הוא לא למצוא את המניות או סקטורים שמזנקים בבת אחת עשרות או מאות אחוזים, אלא מה שהכי חשוב זה זמן ועקביות. המטרה היא להשקיע לטווח הרחוק. רוב ציבור החוסכים, שלא מעוניין להשקיע זמן בקריאה ובניתוח של חברות ודוחות כספיים, כדאי להשקיע במדד הרחב ביותר (למשל ה- S&p500 שעוקב אחר 500 המניות של החברות הגדולות בארה"ב) ולתת לזמן לעשות את שלו.

כמובן שתיאוריה זו הרגיזה מאוד את מנהלי ההשקעות, כיוון שהם חששו שהציבור יעדיף להשקיע במדדים במקום לשלם דמי ניהול גבוהים בשביל שאולי הם יצליחו לנצח את המדד (וניסויים מראים שזה לאו דווקא מצליח להם).

גם בוגל מאמין באותו מסר, רק אומר את הדברים אחרת: לא לחפש את התשואה הכי גבוהה בשנה ספציפית או בכמה שנים ברציפות אלא את התשואה העקביות ביותר לאורך שנים.  לענתו, למנהלי השקעות אין סיכוי ממשי לנצח את המדד. דבריו מבוססים על מחקר בן 46 שנים, שבמהלכן בדק יותר מ- 350 חברות ניהול כספים. רק 2 הצליחו להשיג תשואה גבוהה יותר ממדד האס אנד פי 500, וזה כי היו גופים קטנים. לאחר שהבשורה נפוצה וכולם התחילו להשקיע דרכם – התוצאות נפגעו.

זוכרים את אפקט הריבית דריבית?

היתרון הכי משמעותי הוא העובדה שמי שמשקיע במדד פסיבי משקיע לטווח הארוך, וכך אפרט הריבית דריבית פועל במיטבו. כסף שמייצר כסף פועל טוב יותר ככל שטווח ההשקעה ארוך יותר, כלומר צריך לתת לו זמן.

 10,000 ₪ בתשואה שנתית של 5%, יהפכו אחרי שנה ל-10,500 ₪. אחרי שנתיים הסכום יעלה ל-11,025 ₪. אחרי 3 שנים יהיו 11,576 ₪. אחרי 10 שנים הסכום יהיה כבר 16,289 ₪. אחרי 20 שנה כבר מדובר על 26,533 ₪. אחרי 30 שנה מדובר על 43,219 ₪, ואחרי 40 שנה ייצטברו בקרן כנראה 70,400 ₪. ואם זה היה 100,000 ₪ שיצברו ריבית דריבית במשך 40 שנה עד הפנסיה בתשואה שנתית ממוצעת של 5%? תקבלו כבר בערך 700,000 ₪. בהנחה שחסכם במשך כל שנות העבודה ולא משכתם את הכסף כשהחלפתם עבודה, אמורים להיות לכם בקרן כ- 2,000,000 ₪ אם משלמים לכם ברוטו 10,000 ₪. ככל שחוסכים יותר, ובהנחה והשווקים בעולם ימשיכו לעלות, הסכום שתצברו בקרן הפנסיה יהיה משמעותי יותר.

יש לכם עוד שאלות? מתלבטים מה מסלול ההשקעה המתאים לכם? מוזמנים ליצור קשר עם המומחים שלנו בפתרונות עדיפים.

קרן פנסיה פסיבית
תרצו לחזור לנושא מסוים?
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.