במקרים מסוימים משיכת כספים מקרן פנסיה ללא מס היא אפשרית, אך חשוב להיות מודעים להשלכות של פעולה זו. כך תמשכו את כספכם לפני גיל פרישה בפטור ממס (או במיזעורו).
משיכת כספים מקרן פנסיה ללא מס בהחלט אפשרית, אך לא תמיד משתלמת
כספי החיסכון הפנסיוני נועדו להחליף את השכר שלכם בעתיד ולספק לכם קצבה חודשית. משיכת הכסף באופן אחר נחשבת בתור משיכה שאינה כדין, ולכן כרוכה בדרך כלל בתשלום מס בשיעור של 35% וכך לצמצם דרמטית את הסכום שהצלחתם לצבור במשך חייכם ולפגוע בקצבה העתידית שתקבלו.
עם זאת, בדרך כלל מי שמעוניין למשוך את הכסף שצבר בקרן פנסיה הוא אדם שנקלע למשבר כלכלי שאינו מותיר לו ברירות רבות, ולכן הוא מחפש דרכים למזער את תשלום המס למינימום או לקבל פטור, מאחר וכל שקל עשוי לעזור לו.
לכן, חשוב לדעת כי במקרים מסוימים ניתנת משיכת כספים מקרן פנסיה ללא מס, ואנחנו כאן כדי להנגיש לכם את המידע. שימו לב כי בכל מקרה מדובר בחלק מהסכום ולא בכולו, אבל גם אם אתם מושכים רק חלק מהחיסכון שלכם, כדאי למזער את המיסוי ככל הניתן.
7 דרכים למשיכת כספים מקרן פנסיה ללא מס
1. משיכת כספי פיצויים
החיסכון הפנסיוני מורכב משני חלקים: תגמולים שניתן למשוך רק כקצבה לאחר גיל פרישה ופיצויים שניתן למשוך כסכום חד פעמי עוד לפני גיל פרישה, בסיום עבודה, בכפוף לתקרת המס: ניתן למשוך פיצויים בגובה המשכורת עבור כל שנת עבודה, עד לתקרה של 13,310 ₪ (נכון לשנת 2023). חשוב לדעת שאם העובד הרוויח פחות מהתקרה, ניתן להגדיל את הפטור עד ל- 150% מהשכר, אך לא מעבר לתקרה.
לצורך משיכת כספי פיצויים יש להציג טופס 161 ממקום העבודה ואישור מטעם המעסיק, אחרי ינכו מכם 47% מס על הסכום המבוקש. רק אם חלפו יותר מ- 4 חודשים מסיום העבודה יוותרו לכם על האישור של המעסיק, אך עדיין תידרשו לטופס 161.
2. הקלות מיסוי במשיכת כספי פיצויים לבעלי הכנסות נמוכות
רשות המיסים פרסמה הקלות המאפשרות לבעלי הכנסות נמוכות לבצע משיכה של כספי פיצויים ותגמולים ישיבות מהגופים המנהלים עבורם את החיסכון הפנסיוני. את המשיכה ניתן לבצע בתנאי שסכום הפיצויים נמוך מ- 10,000 ₪ והכנסתו של העובד אינה עולה על 59,000 ₪ לגבר או 72,000 ₪ לאישה.
לצורך משיכת כספים מקרן פנסיה ללא מס במקרה של הכנסות נמוכות, תידרשו למלא טופס הצהרה על הכנסותיכם הצפויות, מול חברת הביטוח או בבית השקעות. אין צורך בטופס 161.
3. משיכת כספי תגמולים במצב של מיעוט הכנסות
כאמור בחיסכון הפנסיוני קיים רכיב של תגמולים. רכיב זה מורכב הן מתגמולי עובד והן בתגמולי מעסיק. משיכתו המוקדמת כפופה בתשלום מס בשיעור 35% . אך במצבי מסכנות ומיעוט הכנסות, ניתן להימנע מתשלום מס.
הכנסה נמוכה משכר המינימום (5,571 ₪ נכון לשנת 2023), ניתן למשוך כספי תגמולים שישלימו את הפער בין ההכנסה לבין שכר המינימום. כמו כן, אם יש ילדים מתחת לגיל 18, ניתן למשוך כספי תגמולים שישלימו את הפער ל- 10,600 ₪ בחודש, בהתאם למבחן הכנסות.
לצורך משיכת הכספים יש לפנות לגוף המנהל את החיסכון הפנסיוני ולהציג בפניו פירוט של כל הקצבאות המשולמות מביטוח לאומי ולמלא טופס 159 א' של רשות המיסים.
4. משיכת כספי תגמולים במקרה של נכות
משיכת כספים מקרן פנסיה ללא מס אפשרית גם במקרה של נכות של החוסך או של יקיריו (בן/ת זוג, הורה, הורי הורה, צאצא או צאצא של בן/ת הזוג). כל זאת בתנאי שמדובר בנכות רפואת תמידית העולה על 75% שנקבעה לאחר הצטרפות לקופה. במקרה זה סכום המשיכה אינו מוגבל.
לצורך משיכת הכספים יש לפנות לרשות המיסים ולהציג מסמכים רפואיים המעידים על הנכות ולמלא טופס 159 של רשות המיסים.
5. משיכת כספי תגמולים במקרה של הוצאות רפואיות
ניתן לקבל פטור מסוים ממס הכנסה בעת משיכת כספי פנסיה במקרה של הוצאות רפואיות כמו בדיקות, תרופות, רכישת ציוד עזר, אשפוז ואפילו הוצאות מלווה במידה ומדובר בטיפול שבוצע בחו"ל. עם זאת, ינוכו החזרי הוצאות שקיבל החוסך מחברות הביטוח או קופת חולים.
שימו לב כי רשות המסים תאשר משיכה של הסכום הנדרש רק לצורך כיסוי ההוצאות הרפואיות.
לצורך משיכת הכספים יש להציג לרשות המסים אישורים בפועל על ההוצאות הרפואיות ולמלא טופס 159.
6. משיכת כספי תגמולים שנצברו לכם עד לשנת 2000
אם אתם חוסכים ותיקים, את זכאים למשיכת כספים מקרן פנסיה ללא מס שח כספי התגמולים שהופקדו עד לשנת 2000, על סמך חתימה על הצהרה כי אתם עומדים באחד מהתנאים הבאים:
- לא עבדתם למשך תקופה העולה על חצי שנה
- הפכתם לעצמאים
- עברתם למעסיק חדש שלא ביטח אתכם לפנסיה בשנה הראשונה לעבודתכם
לא צריך להציג אישורים מיוחדים אלה רק לחתום על ההצהרה בפני בית ההשקעות שמנהל עבורכם את קרן הפנסיה.
7. משיכת קופת גמל בסכומים נמוכים
ב- 2016 יצאו תקנות שלפיהן עמית בעל חשבון לא פעיל עם יתרה של עד 8,000 ₪ יכול למשוך את כספו בפטור ממס, אך בפועל רק אחוז קטן של עמיתים משכו את כספם. לפי רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון ישנם כ- 300 אלף חשבונות בקופות גמל קטנים ולא פעילים שבהם נצברו כ- 800 מיליון שקלים. במידה ויש לכם חשבון שכזה באפשרותכם עדיין למשוך את הכספים בפטור ממס.
שימו לב – הוראה זו חלה רק על קופות גמל וקרנות פנסיה ותיקות ולא חלה על קרנות פנסיה או ביטוחי מנהלים. כמו כן אם יש לכם קופת גמל קטנה שאינה עומדת בתקנות, לא יהיה ניתן למשוך את הכספים בפטור ממס.
משיכת כספים מקרן פנסיה ללא מס – רק עם המומחים!
זכרו שמשיכת כספים מחיסכון פנסיוני עלולה לפגוע באיכות חייכם לאחר פרישתכם, אך היא אפשרית. כמו כן, אם נקלעתם למשבר כלכלי ואין ברירה אחרת – שווה לבחון אם ניתן למשוך את כספי הפנסיה שלכם וכיצד ניתן למזער למינימום את תשלומי המס.
עם זאת, קיימים פתרונות נוספים שכדאי להכיר. לכן מומלץ תמיד לפנות למומחים שלנו בפתרונות עדיפים כדי להתייעץ ולבחון את האפשרויות העומדות בפניכם. צרו קשר ותיהנו משירות מקצועי, יחס אישי ושקט נפשי.