הפקדה לפנסיה על שעות נוספות היא עניין מורכב שמטריד את מנוחתם של אנשים רבים. מה עושים במקרה שהשכר מתפצל בין משכורת ושעות נוספות גלובליות והאם זה בכלל חוקי? אנחנו כאן כדי לענות על כל השאלות.
הפקדה לפנסיה על שעות נוספות – מה אומר החוק?
החל משנת 2008 בישראל קיים חוק פנסיית חובה, המחייב כל מעסיק לבצע הפקדות לטובת חיסכון וביטוח פנסיוני עבור עובדיו. חובת ההפקדה היא עד התקרה של השכר הממוצע במשק, או עד השכר המשולם לעובד, לפי הנמוך מבין השניים, אלא אם הצדדים הסכימו על "שכר קובע" גבוה יותר.
- לצורך חישוב פיצויי פיטורין והפקדות לפנסיה, החוק דורש להתייחס למספר רכיבי שכר, הכוללים: שכר יסוד, כלומר שכר הברוטו שמשלמים לעובד עבור עבודתו הרגילה במסגרת מילוי תפקידו ולפני הניכויים השונים, כולל רכיבים כגון דמי מחלה, תשלום דמי חופשה , תשלום עבור היעדרות מהעבודה עקב בדיקות היריון, ימי אבל ודמי חגים.
- במקרים מסוימים קיימים תוספת ותק, תוספת יוקר המחיה, תוספת משפחה, תוספת מחלקתית ותוספת מקצועית
- תוספת שנקבע לגביה בהסכם העבודה כי תיחשב כחלק מהשכר הקובע.
- כל תוספת לשכר שאינה מותנית בתנאי או בגורם מסוים, ומשולמת באופן אוטומטי וקבוע לעובד, לדוגמה – תשלום גמול שעות נוספות קבוע לעובד, למרות שלא עבד ולא נדרש לעבוד שעות נוספות בפועל, ייחשב כתוספת קבועה וכרכיב שכר הנדרש לצורך חישוב פיצויי פיטורים וביטוח פנסיוני. עם זאת, במקרה של תשלום משתנה על שעות נוספות, כולל שעות נוספות גלובליות, מדובר ברכיב שאינו חלק אינטגרלי מהשכר. ולכן המעסיק אינו חייב לבצע הפקדה לפנסיה על שעות נוספות אלו.
יש לציין כי קיימים רכיבים נוספים שלא נדרשים להתחשב בהם בזמן חישוב הפקדות לטובת חיסכון פנסיוני כגון: החזר הוצאות, דמי הבראה, משכורת 13, קצובת ביגוד, בונוס, פרמיה או תמריץ, שווי שימוש, גילום, תוספת משמרת וגמול עבור העסקה במנוחה השבועית.
איך החוק מתייחס לחלוקה פיקטיבית בין שכר לבין שעות נוספות
אם המעסיק משלם לעובד שלו שעות נוספות, כולל שעות נוספות גלובליות, ובהנחה שהעובד עבד באמת שעות נוספות ולא מדובר בפיקציה מדובר כאמור בתוספת שאינה נכללת בשכר הקובע לצורך חישוב פיצויי פיטורים והפרשה לפנסיה על שעות נוספות.
עם זאת יש לסייג ולומר כי יצאה פסיקה לפיה אם העובד מצליח להוכיח שמדובר בחלוקה פיקטיבית לחלוטין שנועדה אך ורק כדי להפחית את השכר הקובע לצורך הפרשות סוציאליות (לדוגמא מצב שבו מעולם לא עבד העובד שעות נוספות בפועל), התשלום הגלובלי בגין השעות נוספות יכול להיחשב כחלק מהשכר לצורך הפרשות פנסיוניות.
עמדו על שלכם ודרשו שכר קובע לטובת הפקדה פנסיונית אופטימלית
לעתים קרובות, עובדים נאלצים להסכים לקבל תשלום בגין שעות נוספות גלובליות. על פניו נראה כי מדובר בהטבה לעובד, כיוון שהוא מקבל תשלום חודשי קבוע בגין כל שעה נוספת שהוא עובד, וללא קשר למספר השעות האלה, אך בפועל הדבר מהווה נזק עבורם בעת פיטוריהם או בעת פרישתם, וזאת מאחר שתוספת זו אינה נחשבת להם לטובת חישוב הפקדה לפנסיה על שעות נוספות. כלומר, בעת הפקדות לקרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהל, המעביד אינו מפקיד את חלקו מרכיב השעות הנוספות, וכך הוא חוסך מאות אלפי שקלים בתשלום פיצויי פיטורין והפקדות פנסיוניות.
אנו בסוכנות פתרונות עדיפים ממליצים בחום לעמוד על שלכם ולדרוש כי רכיב זה כן יכלל במסגרת חוזה אישי כחלק מהשכר הקובע, על מנת למקסם את החיסכון הפנסיוני בהווה וליהנות מרמת חיים גבוהה בעתיד.