פיצויים בקרן פנסיה – מה זה ואיך מקבלים אותם?

אחת השאלות שמעסיקה אנשים היא איך ומתי מקבלים פיצויים בקרן פנסיה. במדריך זה אנו מסבירים כיצד להתנהל נכון מול המעסיק בזמן פיטורים והתפטרות, ואיך לקבל החלטה שלא תפגע לכם בקצבת הפנסיה העתידית.

מהו מרכיב הפיצויים בפנסיה?

ההפקדות לקרן הפנסיה מחולקות לשני רכיבים: תגמולים ופיצויים. החוק מחייב כל מעסיק להפקיד לפחות 6% משכרו של העובד לטובת העניין (או 6% מהשכר הממוצע במשק, הסכום הנמוך מבין השניים), בין אם יש לו קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים. לצד זאת, החוק מאפשר למעסיק להפקיד גם סכום יותר גבוה מהמינימום לטובת הפיצויים – עד 8.33% משכרו של העובד.

בסיום תקופת ההעסקה אצל המעסיק, בין אם בגין פיטורין ובין אם בגין התפטרותו של העובד בנסיבות שמזכות בפיצויי פיטורין, המעסיק לא צריך להוסיף על הסכום שהפקיד עבור העובד בקרן הפנסיה (או בחיסכון פנסיוני אחר), אלא אם כן ההפקדה לקרן היתה בשיעור המינימלי (6%), ואז יהיה עליו להוסיף עוד 2.33% מתוך המשכורת האחרונה עבור כל חודש שהעסיק את העובד.

פיצויים בקרן פנסיה – מתי מקבלים אותם?

בסיום תקופת העסקה השאלה שהכי מטרידה את העובדים היא מתי הם יקבלו פיצויים בקרן פנסיה. עניין זה קריטי כיוון שלא כמו מרכיב התגמולים בחיסכון הפנסיוני, את רכיב הפיצויים ניתן לקבל עוד הרבה לפני גיל הפרישה מהעבודה. למעשה, בכל פעם שמסתיימת תקופת העסקה, ניתן לקבל את סכום הפיצויים שנצבר. יש לציין שמאז הוספת סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, גם מי שבחר ביוזמתו להתפטר מכל סיבה שהיא, הוא יכול לקבל פיצויים בקרן פנסיה. המקרה היחידי שבו לא תהיו זכאים לקבל פיצויים בקרן פנסיה, הוא רק אם חלילה ביצעתם מעשים חמורים, שהובילו להפסקת יחסי עובד-מעסיק.

כיצד מקבלים את הפיצויים?

ראשית, שימו לב – חשוב לדעת שקבלת פיצויים מקרן הפנסיה נחשבת להכנסה שחייבת במס, אך אפשר לקבלת פטור מסוים: תקרת הפטור היא משכורת וחצי על שנת עבודה או 13,310 ₪ (נכון לשנת 2023) – הנמוך מבין האופציות האלה. שימו לב שאם תקבלו פיצויים מעבר לתקרה הזו, תשלמו מס בשיעור שנקבע ספציפית עבורכם.

לצורך משיכה וקבלת פיצויים בקרן פנסיה, יש להגיש טופס 161 מהמעסיק וטופס 161 א' שמילאתם אל פקיד השומה האזור. הפקיד מחשב את חבות המס, ולאחר מכן ייתן לכם מכתב שאותו תצטרכו להעביר אל הגוף שמנהל עבורכם את החיסכון הפנסיוני יחד עם מכתב אישור מהמעסיק. רק כך הכסף יועבר לחשבונכם. כדאי לדעת שאם המעסיק מסרב לספק לכם את הטופס והמכתב הנדרש למרות שאתם זכאים לקבל פיצויים בקרן פנסיה, אתם יכולים לתבוע אותו.

האם משיכת פיצויים מקרן פנסיה היא כדאית? 

למרות הפיתוי, אם ניתן, מומלץ להימנע ממשיכת כספי פיצויים בקרן פנסיה. בדרך כלל מומלץ לבצע פעולה שמכונה רצף קצבה – העברה של כל או חלק מכספי הפיצויים אל החיסכון הפנסיוני. כך תוכלו למשוך את הסכום הפטור ממס, ואת היתרה לנצל כדי להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלכם. הימנעות ממשיכת כספי הפיצויים יכולה להגדיל לכם את קצבת הפנסיה בכ- 30%.

אפשרות אחרת נקראת רצף זכויות פיצויים או רצף מעסיקים. כלומר, תוכלו לשמור את מרכיב הפיצויים בקרן הפנסיה, ולהשתמש בו בתום תקופה ההעסקה הבאה. השהיית קבלת הפיצויים מאפשרת לכם להמשיך ליהנות מהתשואה על הקרן. פעולה זו אפשרית רק אם אתם מתחילים לעבוד אצל מעסיק שיתחיל להפקיד לכם לחיסכון הפנסיוני תוך שנה.

מתלבטים בנוגע למשיכת פיצויים מפנסיה? דברו איתנו!

בסוכנות פתרונות עדיפים תקבלו ייעוץ אישי, אמין, מקצועי ואובייקטיבי ממומחים בעלי רישיון פנסיוני. אנחנו כאן כדי לעזור לכם לממש את זכויותיכם וזכאותם, תוך התחשבות מלאה בצורכיכם בהווה ובעתיד. פנו אלינו עוד היום לתיאום פגישה ותיהנו משקט נפשי.

פיצויים בקרן פנסיה
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
העברת קופת גמל
העברת קרן פנסיה לקופת גמל – צעד מבורך או שעדיף שיישכח?

העברת קרן פנסיה לקופת גמל היא רעיון שמדי פעם מתגנב לראשכם? חשוב לדעת שלא מדובר בשאלה של נכון או לא נכון, אלא להתייחס באופן פרטני ולבחון אותה לפי צורכיו ומטרותיו של החוסך. במאמר זה נדבר על היתרונות והחסרונות של מהלך זה.

קראו עוד »
קרן מקפת הותיקה
קרן מקפת הותיקה: מבט על

קרן מקפת הותיקה היא קרן פנסיה שהוקמה בשנת 1951 על ידי ההסתדרות הכללית החדשה. הקרן נועדה לספק פנסיה לעובדים והעובדות שהיו חברים בהסתדרות. קרן מקפת הותיקה הייתה אחת מתוך מספר קרנות פנסיה שהולאמו בשנת 2003, בעקבות משבר הגירעונות שהתגלה בקרנות אלו.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.