קרן פנסיה חובה לעצמאים

תוכן עניינים

בשנים האחרונות המדינה עושה כל מה שביכולתה על מנת לעודד (שלא לומר לחייב) את אזרחיה לחסוך כמה שיותר כסף לטובת תקופת הפנסיה. כך הפכה קרן פנסיה חובה לעצמאים ממש כפי שהיא הכרחית לשכירים. אז מה החוק בעצם דורש מכם ומה קורה אם לא עומדים בדרישותיו?

למה קרן פנסיה חובה לעצמאים?

לכל מי שעצמאי מתמודד יש לא מעט נושאים שהוא נאלץ להתמודד איתם: איך להביא לקוחות, איך לשמר עובדים, איך לשווק ואיך לגרום לכל זה לעבוד בצורה הכי חלקה ושלא יקרה חלילה משהו שיגרום לאסון?

כל עסק, מקטן ועד גדול, חשוף לאינספור סיכונים ואתגרים שהפכו לחלק בלתי נפרד משגרת היומיום. אך יש דברים מסוימים שאי אפשר לקחת בהם את הסיכון, והכוונה היא כמובן לעתיד שלכם ושל יקירכם. בתקופה הזו, שבה כבר תהיו מבוגרים מדי ותתקשו לעבוד, לא תוכלו להסתמך רק על המדינה ועל הקצבה שתתן לכם. זה כבר מזמן לא סוד שקצבת הזקנה לא מספיקה לשום דבר, ועם יוקר המחייה שרק הולך ותופס תאוצה, קשה לדמיין עתיד שבו תתקשו להתקיים כלכלית. לכן הפכה קרן פנסיה חובה לעצמאים, כדי שיוכלו להזדקן בכבוד ולא להיות תלויים אך ורק במדינה.

קרן פנסיה חובה לעצמאים – מה זה אומר?

למעשה מה שחוק פנסיה חובה מ- 2017 מחייב הוא להפקיד כספים לפנסיה, ולאו דווקא לקרן פנסיה. קיימים עוד שני מכשירים פנסיוניים שאליהם עצמאים יכולים להפקיד כספים: ביטוח מנהלים וקופת גמל. עם זאת קרן פנסיה היא מוצר פנסיוני פופולרי ביותר ורוב האנשים מעדיפים להשתמש בו לטובת החיסכון שלהם. נזכיר רק שלכל מכשיר יש את היתרונות והחסרונות הייחודיים שלו, ולכן חשוב לקרוא על כל אחד מהם, להכיר את ההבדלים ורק אז לקבל החלטה, ולא רק ללכת על מה שהמליץ לכם חבר או קרוב משפחה.

מי מחויב בקרן פנסיה או כל מוצר פנסיוני אחר?

קרן פנסיה חובה לעצמאים שעונים על שני התנאים הבאים:

  • גילם הינו בין 21 ועד 60
  • הם רשומים במס ערך מוסף לפחות 6 חודשים

עובד שבשנת 2017 חצה את גיל 55 פטור מהפקדות לביטוח פנסיוני

אז כמה כסף שצריך להפקיד?

החוק קובע שיעור הפקדות מינימלי שכל עצמאי צריך להפקיד לטובת ביטוח פנסיוני, נכון לשנת 2022:

  • עבור חלק מההכנסה שעד חצי מהשכר הממוצע במשק (כלומר עבור 63,306 ₪ הראשונים בשנת המס) יש להפקיד 4.45% מההכנסה.
  • עבור יתרת ההכנסה ועד גובה השכר הממוצע במשק (כלומר עד 126,612 ₪ בשנה) – יש להפקיד 12.55%.
  • עבור החלק של ההכנסה שמעל השכר הממוצע (כלומר על כל שקל מעל 126,612 ₪ בשנה) – אין חובה להפקיד לביטוח פנסיוני. עם זאת, מי שרוצה להגדיל את החיסכון הפנסיוני שלהם, רשאים להפריש לביטוח הפנסיוני גם על חלק זה של השכר.
  • שיעורים אלה יחושבו מתוך הכנסתו של העצמאי לאחר שהפחיתו ממנה את הניכויים המותרים על פי החוק, ולפני שניכו ממנה את הניכויים בשל הפקדה לקרן השתלמות, לביטוח פנסיוני או לקופת גמל אחרת לקצבה.

שימו לב שאפשר לבצע את ההפקדות בכל עת במהלך שנת המס, וכי ניתן לבצע מספר הפקדות או הפקדה חד פעמית (זאת מאחר ויש הרבה עובדים עצמאים שיכולים לוודא את גובה הכנסתם השנתית רק בסמוך לסוף שנת המס, ולכן ייתכן שיעדיפו לבצע הפקדה חד פעמית בסוף השנה, שאז יוכלו לדעת מה גובה ההפקדה הנדרשת מהם. בכל מקרה, את כל ההפקדות לביטוח הפנסיוני יש לבצע עד תום שנת המס שבשלה מופקדים התשלומים.

קרן פנסיה היא לא רק חובה, היא גם זכות

קרן פנסיה היא לא רק משהו שהמדינה מחייבת אתכם להפקיד, אלא היא מספקת לכם גם הטבות. כך למשל עובד עצמאי זכאי להטבות מס עבור הפקדות עצמאיות בחיסכון פנסיוני (מכל סוג שהוא, לאו דווקא קרן פנסיה), ואם הוא יפקיד לחיסכון הפנסיוני שלו מעבר לסכום שקבוע בחוק, הוא אפילו ייהנה מהטבות מס נוספות.

שימו לב כי לקבל הטבות מס לכל היותר על הפקדות של 16.5% מההכנסה ועד גובה התקרה הקבוע בחוק. כמו כן חשוב לדעת שההטבות יינתנו רק עבור השנה שבה הופקדו הכספים בפועל לביטוח הפנסיוני. לכן חשוב לוודא שהכספים מגיעים אל הגוף הפנסיוני שאצלו מתנהל החיסכון הפנסיוני לפני סוף חודש דצמבר.

ומה קורה למי שלא מפקיד?

החל משנת 2019 אפשר להטיל קנסות על עצמאים שהכנסתם עולה על 63,600 ₪ בשנה (נכון לשנת 2022) ואשר לא הפקידו לביטוח הפנסיוני את הסכומים והשיעורים שנקבעו בחוק.

המרכז לגביית קנסות ישלח התראה לאותם עצמאים שהפרו את החוק, ואם לא יפקידו תוך 90 יום את ההפרשות החסרות כדין לביטוח הפנסיוני, יוטל עליהם קנס.

במידה ולמרות זאת לא הפקידו את הסכומים הנדרשים לביטוח הפנסיוני יוטל קנס בסך 500 ₪ (סכום זה מתעדכן מדי שנה בהתאם לשיעור שינוי המדד).

כיצד לבחור קרן פנסיה חובה לעצמאים?

ההחלטה היכן לחסוך את כספכם לטובת הפנסיה היא החלטה חשובה שצריך לקחת בכובד ראש, ומדובר בעניין די מאתגר. למעשה, מדובר במקבץ של החלטות שיש לקבל, כיוון שיש לבחור את סוג המוצר הפנסיוני, את מסלול ההשקעה ואת סוג החיסכון שיתאים לכם בעתיד. כל אלה הן סוגיות שאפשר לפתור בקלות באמצעות הליך הכנה לפרישה יחד עם סוכן פנסיוני, שידע לקחת בחשבון גם שלל שיקולי מס ושיקולים אחרים שהיריעה קצרה מלהכיל.

בפתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח מספקים לכם מעטפת שירותים: נסביר לכם על מגוון אפשרויות החיסכון, נאפיין את צורכיכם, נשווה בין הקרנות ונתפור לכם פתרון איכותי לחיסכון פנסיוני אידיאלי. אנו רותמים ידע וניסיון שצברנו במשך כ- 20 שנים ואת הקשרים המעולים שיש לנו עם כל חברות הביטוח ובתי ההשקעות בארץ, כדי להבטיח לכם עתיד ורוד. צרו קשר לפרטים נוספים.

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
קופת פנסיה מומלצת
קופת פנסיה מומלצת – הטיפים שאתם חייבים להכיר

קופת פנסיה מומלצת היא משאת לבו של כל חוסך באשר הוא. כיום, כשהמודעות לתחום החיסכון הפנסיוני גבוהה מתמיד והמידע נגיש יותר מאי פעם, על פניו עולים הסיכויים שנוכל לבחור קופה מעולה, אבל עדיין יש כמה נושאים שחשוב לשים אליהם לב ובמאמר זה נרחיב על כך את הדיבור.

קראו עוד »
קופת פנסיה
קופת פנסיה – האלמנט העיקרי שיבטיח את עתידכם

קופת פנסיה היא מוצר חיסכון פנסיוני משולב ביטוח לעובד השכיר ולעצמאי. הכסף שמצטבר בה נועד על מנת לשמש כתחליף למשכורת לאחר צאתכם לגמלאות. במאמר זה נסביר איך לצבור בה כמה שיותר כסף, כמה צריך להפקיד, מהו חוק פנסיה חובה, כיצד פותחים לעצמכם קופה ועוד.

קראו עוד »
קרן פנסיה ותיקה
מה זה קרן פנסיה ותיקה?

הרבה אנשים רוצים לדעת מה זה קרן פנסיה ותיקה, במה היא שונה מקרן פנסיה חדשה, מהם יתרונותיה ומגבלותיה ואיך היא עובדת. אנחנו כאן כדי לענות לכם על כל השאלות.

קראו עוד »
העברת קופת גמל
העברת קרן פנסיה לקופת גמל – צעד מבורך או שעדיף שיישכח?

העברת קרן פנסיה לקופת גמל היא רעיון שמדי פעם מתגנב לראשכם? חשוב לדעת שלא מדובר בשאלה של נכון או לא נכון, אלא להתייחס באופן פרטני ולבחון אותה לפי צורכיו ומטרותיו של החוסך. במאמר זה נדבר על היתרונות והחסרונות של מהלך זה.

קראו עוד »
קבלת פנסיה והמשך עבודה – האם זה אפשרי?

קבלת פנסיה והמשך עבודה היא שילוב אפשרי, אבל לא בהכרח מתאים לכל אחד. אם אתם שוקלים פרישה מדומה, פרישה מוקדמת או אם אתם שוקלים להמשיך לעבודה לאחר גיל פרישה יש מספר גורמים שכדאי להתחשב בהם. במאמר זה נדבר על גורמים אלו.

קראו עוד »
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.