השוואת ביצועי קרנות השתלמות – איך עושים את זה ולמה כדאי לשים לב?

תוכן עניינים

השוואת ביצועי קרנות השתלמות היא מהלך חשוב עבור כל מי שמעוניין לבודק איפה הכי כדאי לפתוח קרן השתלמות. אז איך עושים את זה כמו שצריך, מה חשוב לבדוק ולמה כדאי לשים לב? קבלו את הטיפים של המומחים שלנו.

היכן מדווחים ביצועי קרנות השתלמות וכיצד ניתן לבדוק אותם?

תקנות משרד האוצר במדינת ישראל מחייב את כל בתי ההשקעות וחברות הביטוח לדווח על ביצועי קרנות ההשתלמות שהם מנהלים עבור ציבור החוסכים, במטרה להנגיש את המידע לציבור. לשם כך הוקמה מערכת גמל נט, ולקראת כל סוף חודש היא מתעדכנת בהתאם לדיווחים שמעבירים אליה הגופים המנהלים.

מערכת גמל נט מציגה נתונים מעניינים נוספים, מעבר לביצועי קרנות השתלמות באופן שוטף. תוכלו למשל לבדוק את התשואות ההיסטוריות של כל הקרנות, מתחילתן ועד לתום החודש הקודם ליום הפרסום. שימו לב כי המערכת מפרסמת תשואות מצטברות לצד התשואות הממוצעות של כלל העמיתים בכל קרן השתלמות. התשואות המוצגות הן תשואות ברוטו ואינן כוללות את דמי הניהול, מאחר שדמי הניהול אינם קבועים בין כלל העמיתים. לכן, על מנת לחשב את תשואת הנטו שלכם, יש להפחית מתשואת הברוטו את דמי הניהול שאתם משלמים.

מה צריך לבדוק בעת השוואת ביצועי קרנות השתלמות

קיימים כמה וכמה היבטים שיש לבדוק בזמן השוואת ביצועי קרנות השתלמות, אך נתמקד בקצרה בעיקריים שבהם:

  • השוואת תשואות קרנות השתלמות – התשואות הן הרווח שקרן ההשתלמות קיבלה, והן יכולות להיות חיוביות בתקופה של צמיחה כלכלית אך גם שליליות בעת משבר כלכלי. כדאי לבחון ביצועי קרנות השתלמות לאורך שנים (לפחות 3 ואפילו 5 שנים לאחור) כדי להבחין במגמה ולא להסתמך על תקופות משבר או שגשוג נקודתי בשוק ההון. חשוב להשוות בין מסלולים דומים במהותם ורצוי גם להעיף מבט במסלולים אחרים, כדי לבדוק איך תמהיל ההשקעות יכול להשפיע על התשואה של הקרן.

  • השוואת דמי ניהול קרנות השתלמות – דמי הניהול המוצגים הם דמי הניהול הממוצעים שמשלמים העמיתים בכל אחת מהקרנות. עם זאת, הם אינם משקפים בהכרח את דמי הניהול שיגבו מכם, כיוון שיש מרכיבים נוספים שמשפיעים על דמי הניהול הנגבים (כגון הסכום שצברתם, אם אתם עובדים בארגון גדול ועוד). קחו בחשבון שיש חברות עם תשואות נמוכות שמציעות דמי ניהול נמוכים כדי לפתות אנשים להצטרף אליהם, לעומת חברות שבהם תשלמו דמי ניהול גבוהים יותר, אך הם יכוסו באמצעות תשואות יתר בקלות.
     
  • יתרת הנכסים של הגוף המנהל – ניתן לומר כי נתון זה משקף את היחס של ציבור החוסכים כלפי אותו גוף מנהל. בגדול, ככל שהיקף הנכסים של אותו גוף גדול יותר, סביר להניח שמדובר בגוף חזק, עם "גב" כלכלי ושיש חוסכים רבים שמספיק בוטחים בו כדי שינהל את כספי חסכונותיהם.

מעקב אחר ביצועי קרן השתלמות

חשוב מאוד לעקוב אחר ביצועי קרן ההשתלמות שלכם, לפחות אחת לשנתיים-שלוש. כאמור הכי קל ופשוט הוא להיעזר במערכת גמל נט שמאפשרת לבחון את הקרן שלכם ביחס לקרנות אחרות. עם זאת, ניתן להיעזר בדוחות הרבעוניים והשנתיים שנשלחים אליכם מטעם הגוף שמנהל את קרן ההשתלמות שלכם. אם לא שמרתם את המכתבים, אל דאגה – תוכלו למצוא את הדוחות האלה גם באזור האישי של האתר שבה מנוהלת קרן ההשתלמות שלכם.

דוחות אלה מרכזים מידע על הסכומים שהופקדו במשך התקופה ומועד הפקדתם, כמה רווח או הפסד הסכום הראה, סך דמי הניהול ששולמו והסכום הסופי שנצבר על שמכם. בהתאם לכך תוכלו לבדוק האם ביצועי קרן ההשתלמות משביעי רצון או לשקול לעבור לקרן השתלמות רווחית יותר. כמו כן תוכלו לבדוק האם דמי הניהול שנגבו הם אכן דמי הניהול שסוכם עליהם ומה גובהם יחסית לממוצע במשק.

לא בטוחים איפה אתם חוסכים? היכנסו לאתר הר הכסף של משרד האוצר, המאפשר לכל אחד לאתר את קרנות ההשתלמות, קרנות הפנסיה, קופות גמל וביטוחי חיים. השימוש באתר חינם, ממש כמו בגמל נט.

איך ניתן לשפר ביצועי קרן השתלמות בקלות?

כאמור, קיימים עוד פרמטרים שיש לתת עליהם את הדעת, אבל מדובר בנתונים רבים למדי, מה שמסרבל את מלאכת ההשוואה. לכן מומלץ בחום לגשת לסוכן ביטוח פנסיוני ולהתייעץ איתו בטרם אתם פותחים קרן השתלמות או מעבירים אותה לגוף מנהל אחר.

בסוכנות הביטוח פתרונות עדיפים אנחנו מתמחים בתחום הפנסיוני כבר שנים רבות, ועובדים עם הגופים המנהלים המובילים בישראל. נשמח לעמוד לשירותכם בכל עניין ולעזור לכם את קרן הההשתלמות ולעשות סדר בתיק הפנסיוני שלכם כדי שתיהנו מכספכם כמה שיותר!

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.